Decrease font size Default font size Increase font size

Articles

Sample Data-Articles

Kempen Stop It Survive (S.I.S)

Print

Kerajaan Negeri Johor melalui Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta’zim sedang melaksanakan Kempen Stop It, Survive (S.I.S) 2019, Stop Violence Againts Women di seluruh Negeri Johor yang bertemakan ‘Kerana Wanita Harus Disayangi’. Kempen ini dilaksanakan bertujuan untuk mendapatkan sokongan di pelbagai pihak dan member kesedaran kepada semua lapisan masyarakat mengenai jenayah keganasan terhadap wanita.

Tujuan kempen ini dilaksanakan:

 • Memberi kesedaran kepada masyarakat tentang bentuk-bentuk jenayah keganasan terhadap wanita, factor yang mempengaruhinya dan kesan jenayah ini terhadap kesejahteraan mental, fizikal, emosi dan psikologi mangsa.

 

 • Memberi kesedaran kepada masyarakat tentang langkah-langkah yang berkesan bagi menangani jenayah keganasan terhadap wanita.
 • Memberi pendedahan kepada golongan wanita dan masyarakat tentang akta-akta perundangan yang dapat melindungi wanita daripada jenayah keganasan terhadap wanita.

 

 • Menjalin hubungan dan kerjasama strategic (blue ocean strategy) dengan pelbagai agensi kerajaan, NGO dan sebagainya dalam usaha menghentikan jenayah keganasan terhadap wanita.

Marilah bersama-sama menyokong Kempen Stop It, Survive (S.I.S) dengan tema "Stop Violence Againts Women", "Bangkitlah Wanita!", "Sayangi Wanita Seperti Ibumu".

Program Latihan Dan Promosi

Print

Program Latihan & Promosi adalah satu program untuk membantu golongan OKU, ibu tunggal dan keluarga berpendapatan rendah meningkatkan ekonomi & pendapatan dengan melakukan aktiviti perniagaan yang sesuai dengan keupayaan. Selain itu, ia bertujuan meningkatkan kefahaman berkaitan pengurusan perniagaan bagi memberi nilai tambah dalam urusan perniagaan.

 

Objektif program adalah :

 • Melatih golongan OKU, Ibu Tunggal dan golongan berpendapatan rendah mahir dalam pelbagai bidang secara teknikal.
 • Meningkatkan daya saing tenaga kerja tempatan dan mengurangkan kebergantunggan Negara terhadap sumber tenaga asing bagi memenuhi pasaran kerja tempatan ekonomi Negara
 • Vendor yang dilantik akan membantu peserta dari segi latihan, promosi peningkatan kemahiran serta pemantauan. 
 • Menggalakkan golongan OKU, Ibu Tunggal dan golongan berpendapatan rendah bekerjasama bagi faedah di bidang ekonomi supaya taraf hidup golongan tersebut dipertingkatkan.
 • Mewujudkan usahawan dan produk- produk perniagaan dibawah YPKDT  
 • Memudahkan pencarian tenaga kerja oleh pihak industri serta perkhidmatan yang disediakan oleh YPKDT melalui web YPKDT.

 

Konsep program adalah seperti berikut :

 • Program ini berkonsepkan kursus kemahiran dan pengurusan khas bagi golongan OKU, ibu tunggal dan keluarga berpendapatan rendah melaksanakan perniagaan yang sesuai dengan keupayaan mereka. 
 • Setiap peserta hanya boleh memilih satu kursus kemahiran sahaja.
 • Peserta akan dipantau sepanjang program ini dijalankan.
 • Bantuan peralatan akan diberikan kepada perserta yang menunjukkan kesungguhan di dalam bidang masing-masing.

 

Pusat Jaya Diri

Print

Pusat Jaya Diri berfungsi menyediakan kursus serta latihan peningkatan kemahiran diri khusus kepada golongan sasaran. Enam buah Pusat Jaya Diri telah dibangunkan iaitu di Johor Bahru, Segamat, Kluang, Batu Pahat, Kota Tinggi dan Kulai sepertimana alamat berikut :-        
           

BIL

DAERAH

ALAMAT

PEMILIKAN

1.

JOHOR BAHRU

Bangunan JKR 584, Jalan Petri,

Johor Bahru

Perbadanan Setiausaha Kerajaan (SSI)

2.

SEGAMAT

JKR 290 AB, 291 AB dan 292 AB di Jalan Sultan, Segamat

Pejabat Daerah Segamat

3.

KLUANG

No. 5, Tingkat Bawah, Jalan Durian, Kluang

Perbadanan Setiausaha Kerajaan (SSI)

4.

BATU PAHAT

Rumah PUSPANITA, 640, Jalan Dato’ Mohd Shah, 83000 Batu Pahat

Pejabat Daerah Batu Pahat

5.

KOTA TINGGI

Bangunan PUSPANITA Cawangan Daerah Kota Tinggi, JKR 351, Jalan Yahya, 81900 Kota Tinggi

Pejabat Daerah Kota Tinggi

6.

KULAI

429 (A), Jalan Kenangan 29/10, Bandar Indahpura, 81000 Kulai

 -

                                          

 

 

Kembara Sakinah

Print

Program ini diharap dapat mendidik masyarakat tentang pelbagai ilmu pengetahuan yang terkandung dalam Modul Keluarga Sakinah disamping mempromosikan YPKDT di kalangan masyarakat. Program ini juga diharapkan dapat mendidik masyarakat untuk saling menjaga hubungan baik dengan ahli keluarga, jiran tetangga, agensi Kerajaan, swasta, Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) dan pemimpin setempat. Pelbagai aktiviti dirancang untuk menyemai sifat sukarelawan, berkasih sayang serta hormat menghormati sekaligus membantu mewujudkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera.

 
OBJEKTIF

 

1. Mewujudkan suatu hubungan yang mesra antara pemimpin, agensi keluarga dan masyarakat setempat.

2. Menyebarluaskan peranan YPKDT dan pengisian Modul Keluarga Sakinah (MKS) kepada masyarakat.

3. Memupuk semangat budaya tolong-menolong, bekerjasama, bantu-membantu dalam pelbagai aktiviti aktiviti sosial dan sukarelawan.

 

SASARAN 

 Program ini disasarkan kepada pelbagai kelompok umur dengan penglibatan agensi Kerajaan, swasta atau Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO,) masyarakat dan pemimpin setempat.


AKTIVITI

 - Ceramah
- Aktiviti MKS
- Senamrobik / Fun Run
- Konvoi bersama pemimpin untuk menyampaikan sumbangan kepada orang yang memerlukan
- Sukaneka
- Jualan dan pameran pelbagai agensi
- Pemeriksaan Kesihatan
- Pelbagai pertandingan

 

Pelancaran Buku Dian Desa : Dari Pulau Sialu ke Sg Layau

Print

20 September 2018 - Buku Dian Desa : Dari Pulau Sialu ke Sg Layau telah dilancarkan semasa Majlis Titah Tuanku Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) di Dewan Sultan Ibrahim. Pihak UTHM merakamkan ucapan penghargaan kepada Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta'zim atas bantuan dan kerjasama dalam program penyelidikan dan penulisan Masyarakat Orang Asli Kuala di Sungai Layau dan seterusnya kepada penghasilan buku ini.

Copyright © 2019 YAYASAN PEMBANGUNAN KELUARGA DARUL TA'ZIM. All Rights Reserved.
Paparan terbaik menggunakan pelayar Internet Explorer 8.0 atau Mozilla Firefox atau Google Chrome dengan resolusi skrin 1024x768.